SAĞLIK REHBERİ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed consectetur vitae tortor ut consequat. Curabitur tincidunt, nisl ut placerat mattis, magna lacus consequat ligula, a pharetra justo justo nec arcu. Suspendisse suscipit lacus at molestie imperdiet. Quisque interdum sed quam ac molestie.

BÜYÜK ÜZÜNTÜLER KALBE ZARAR VERİYOR

BÜYÜK ÜZÜNTÜLER KALBE ZARAR VERİYOR

Doksanlı yıllarda Japonlar Takotsubo diye adlandırdıkları, bizim dilimizde söylenmesi oldukça zor bir hastalık tanımladılar. Japonca ahtapot kapanı veya kabı anlamına gelen bu hastalık kalbin bir anlamda kapana kısılması idi.

Antioksidan tedavi nedir?

Antioksidan tedavi nedir?

Vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucunda serbest radikaller denilen zararlı maddeler oluşmaktadır. Bu serbest radikaller soluduğumuz havadaki oksijenle birleşerek hücre hasarına ve hücre ölümüne neden olmaktadır. Çevresel etkenler (sigara,radyasyon gibi) serbest radikallerin oluşumunu artırmaktadır.

ÇARPINTI

ÇARPINTI

Kalp çarpıntısı nedir ?

Kalbimiz 24 saat sürekli çalışan bir organımızdır. Ama çoğu zaman bu çalışmadan hiç haberimiz olmaz. Eğer günün birinde kalbimizin atımlarını hisseder ve bundan rahatsızlık duymaya başlarsak işte buna çarpıntı diyoruz. Tansiyonumuz yükseldiği zaman, korku, endişe, heyecan durumlarında veya fazla kahve içtiğimizde çarpıntı yakınmamız olabilir. Bu durumlar sık karşılaştığımız geçici çarpıntı nedenleridir. Ayrıca kalp problemleri nedeniyle çarpıntı olabilir ki,

işte bunlar biraz daha ciddiye alınmalıdır. Çarpıntımızın kalp hastalığı ile ilişkili olup olmadığı veya önemli olup olmadığı konusunda bir hekime danışmak gerekebilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için bayındırhastanesi.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

EPS/ABLASYON NEDİR?

EPS/ABLASYON NEDİR?

EPS (Elektrofizyolojik Çalışma) NEDİR?

EPS, Elektrofizyolojik Çalışma denilen tanısal bir incelenmenin İngilizce kısaltılmış halidir. Bu inceleme kalbin ritm ve iletim sisteminin hastalıklarının tanısında kullanılır. Çarpıntıların araştırılmasında, bayılmaların araştırılmasında veya diğer kalp incelemelerinde tespit edilen bir takım bozuklukların araştırılmasında, bu işlemin yapılmasına gereksinim duyulabilir. İşlemin temelinde çevresel damar yolları ile kalbe gönderilen elektrod kateterler aracılığı ile kalbin içinden elektriksel sinyalleri kaydetmek ve küçük eletriksel uyarılar vererek çarpıntı nedeni olabilecek ritm bozuklularını ortaya çıkarmak vardır. İşlem kabaca, dışarıdan koroner anjiyografiye benzer. Burada da hastanın hastaneye yatması, işleme hazırlanması, anjiyo gibi işlemlerin yapıldığı laboratuara getirilmesi ile işleme başlanır.

ATRİYAL FİBRİLASYON

ATRİYAL FİBRİLASYON

Atriyal fibrilasyon nedir ?

Atriyal fibrilasyon kalbin düzensiz ve hızlı atması ile karakterize olan bir ritim bozukluğudur. Normalde kalbimiz dakikada 60 ila 100 arasında ve düzenli olarak kasılır ve kanı vücuda pompalar. Atriyal fibrilasyonda hem atımlar arasında düzen bozulur ( birkaç ardışık atım, sonra duraklama, bir kaç atım sonra duraklama , sonra birkaç atım ardışık gibi). Buna sebep olan ise Latincede atriyum denilen kalbin kulakçıkları olarak dilimizde ifade ettiğimiz bölgede elektriksel bir kaosun yaşanmasıdır. Hasta bu esnada çarpıntı hissedebilir. Ancak hiçbir yakınma da olmayabilir, yani hastalık sessiz seyredebilir. Hastalık kronikleşmiş bir süreçte olabileceği gibi ataklar şeklinde de olabilir. Genellikle başlangıç dönemlerde ataklar şeklinde ortaya çıkar. Bu sırada hastalar da aniden başlayan şiddetli çarpıntı yakınması olur. Oluşan atak dakikalar ile saatler arasında devam eder. Sonrasında kendiliğinden veya yapılan müdahale ile sonlanır. Zamanla atakların süresi uzar. Günün birinde kronik hale dönüşebilir. Yani artık normal ritim yoktur, hep atriyal fibrilasyon ritimi vardır. Atriyal fibrilasyon sırasında kalp hızı yüksek ise çarpıntı hissedilir, ama kalp hızının yüksek olmadığı durumlarda ritim bozukluğu olmasına rağmen yakınma olmayabilir.

KALP PİLİ TAKILDI, CEP TELEFONU KULLANABİLİR MİYİM?

KALP PİLİ TAKILDI, CEP TELEFONU KULLANABİLİR MİYİM?

Kalp pilleri kalbin elektriksel sistemine destek olan sistemlerdir. Kalbin elektriksel aktivitesini gözler, bu aktivite yeterli olmadığı zaman devreye girip destek olurlar. Bu amaca ulaşmak için bir bataryaları bir de küçük, fakat gelişmiş elektronik devreleri vardır.