İyi kolesterolü yükseltici tedaviler nelerdir nasıl uygulanabilir?

İyi kolesterolü yükseltici tedaviler nelerdir nasıl uygulanabilir?

İyi kolesterol yani HDL-K’ün kalp damar hastalığı için risk faktörü olduğu bilinmektedir. HDK-K’ün kadınlarda 50 mg/dl, erkeklerde ise 40 mg/dl’nin altında olmasının metabolik sendrom kriterlerinden olduğu olduğu kabul edilmiştir.

Buna bağlı olarak HDL-K’ün artırılmasının koroner arter hastalığı riskini azaltıp azalmadığı araştırılmıştır ve yapılan çalışmalarda HDL-K’ de her 1mg/dl artışın koroner arter hastalığı riskini %2-3 azalttığı gösterilmiştir.

HDL-K artışı iki yolla sağlanabilir.

1-) Yaşam Tarzı Değişikleri

2-) İlaç Tedavisi

1-) Yaşam Tarzı Değişikliği: HDL-K artırmada ilaç tedavisinden daha etkilidir. Yaşam tarzı değişikliği ile kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak (haftada hergün en az 30 dk. orta düzeyde), sigaranın bırakılması, diyet (doymuş yağ asitlerinden fakir doymamış yağ asitlerinden zengin, meyve,sebze ve balık ağırlıklı) önerilmektedir.

2- İlaç Tedavileri: İzole HDL-K düşüklüğü olan hastalarda önerilebilecek ilaç tedavisi yoktur. LDL-K ve/veya trigliserid yüksekliği ile beraber HDL-K düşüklüğü olan hastalarda ise önerilen ilaç tedavileri aşağıda özetlenmiştir:

  1. a) Statinler: Statinler HDL-K’ü % 5-15 oranında artırmaktadır. HDL-K’ ü en fazla artıran statin atorvastatindir. Ancak statinlerin HDL-K’ ü artırıcı etkileri kötü kolesterolü (LDL-K) yüksek olan hastalarda gösterilmiştir.
  2. b) Fibratlar: Statinlere oranla HDL-K’ü daha fazla yükseltmektedirler (yaklaşık %15-20). Özellikle trigliserid yüksekliği ile beraber HDL-K düşüklüğü olan hastalarda faydalıdır.
  3. c) Niasin: HDL-K’ü en fazla yükselten niasindir. Ancak yan etkileri (flushing olarak tanımlanan yüzde kızarma ve sıcak basması) nedeniyle kullanımı kısıtlıdır.
  4. d) Ezetemib: Yiyeceklerle alınan kolesterolün barsaklardan emilimini azaltarak LDL-K ve trigliserid düzeylerini azaltan ezetimibin HDL-K düzeylerini %5 civarında artırdığı bildirilmektedir.