LAZERLE KALP DAMARLARININ AÇILMASI
Lazerin kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılması, maalesef umulanının çok altında kalmış, bir bakıma hayal kırıklıklarının hikayesi olmuştur.
Lazer teknoloji bilindiği sadece gibi bir dalga boyundaki ışığın gücünden faydalanmaktır. Tıpta sıklıkla kullanılan "excimer" lazer 308 nm lik dalga boyundaki mor ötesi ışık ve " Ho-YAG ( Holium-Yttrium Aliminum Garnet) " lazer ise 2100 nm'lik görünür ışık lazeridir. Bu dalga boylarındaki lazer ışıkları doku yok etme ve kontrollü delme amacıyla özellikle koroner damarın açılma girişimlerinde denenmişlerdir. 1990'lı yıllarda yapılan çeşitli çalışmalar oldukça pahalı olan bu yöntemin, daha ucuz olan geleneksel balonla damar açma yöntemlerine hiç bir üstünlüğü olmadığını ortaya koymuştur. Dahası tıkalı damarların bu yöntemle açılması esnasında damarda istenmeyen delinmelerinde sık görüldüğü tespit edilmiş ve yöntem kalp damarlarlarının açılması işlemlerinde şimdilik terk edilmiştir.
Lazer'in kalbde diğer bir kullanım alanı TMR (TransMyocardial laser Revascularization) denilen yöntemle kalp kası içinde lazer aracılığı ile delikler açılma işlemidir. Özellikle kalp damarlarına müdahale yapılamayacak durumda olan hastalarda (yaygın hastalık, uygun damar kalmaması gibi nedenlerle) çoğunlukla cerrahi olarak, lazerle kalbde yüzlerce minik delik açılır. Bu sayede kalp dokusunun besleneceği iddia edilmektedir. Ancak, bu konuda da yapılan çalışmalarda işlemin hastalarda objektif bir yarar sağlamadığı tespit edilmiştir.
Lazer şu anda kalp hastalıklarının tedavisinde sadece kalp pillerine ait parçaların kalbden çıkarılması gibi kısıtlı bir alanda kullanılmaktadır. Bunun dışında, adındaki yüksek teknoloji çağrışımlarına yakışır bir kullanım alanı, en azından kalp hastalıklarında bulamamıştır.